Het proces-verbaal is naar Justitie gestuurd en dan wordt een datum van de zitting vastgesteld.

Zodra de datum bekend is, bespreekt u met de raadsman de laatste details:

– wat gaat de officier van justitie mogelijk vragen

– wat kan ik zeggen en wanneer moet ik mij beroepen op mijn zwijgrecht

– wat als de rechter dit of dat vraagt.

 

Kortom de hele ‘film’ wordt van tevoren afgedraaid.

Uiteindelijk vindt de zitting van uw zaak plaats. Ook tijdens de zitting zal de rechter tegen u zeggen, dat u niet verplicht bent te antwoorden. U blijft gedurende het gehele proces immers het recht behouden om te zwijgen dus ook tijdens de rechtszitting. Ik kan niet genoeg benadrukken dat u zich samen met uw raadsman steeds af moet vragen wat u wel en wat u niet tijdens de zitting gaat zeggen. Ook de rechter zal proberen gegevens van u los te krijgen. Hij moet immers zich ervan vergewissen, dat het geleverde bewijs en wat tijdens de zitting wordt gezegd voldoende is om u te veroordelen.

Het lijkt een open deur, maar wees tijdens de zitting beleefd en gedraag u beheerst en correct. Los van de strafbare feiten waar u voor de rechtbank staat kan een correct gedrag meer in uw voordeel dan in uw nadeel werken. Al met al blijven rechters blijkbaar ook mensen.

De leden van de rechtbank vervullen ieder hun eigen rol en het is goed dat te realiseren. De officier van justitie heet niet voor niets de openbare aanklager en de rechter komt veelal beminnelijk over. Toch kunnen ook rechters uit hun rol vallen.

Als er gegronde redenen zijn om aan de onafhankelijkheid van de rechter te betwijfelen dan kan een verzoek worden ingediend om de rechter te wraken. In dat geval wordt de zaak door een andere rechter overgenomen.

Ga terug naar het overzicht van de regels