De komende 2 weken zijn cruciaal: welke bonden zullen voor het arbeidsvoorwaardenresultaat stemmen en welke zullen tegen stemmen.

Op basis van de website van de KVMO is er een groot vermoeden dat de officierenverenigingen tegen zullen stemmen. Dat is één stem tegen. Wat doen de andere drie bonden (= Centrales)?

Uw mening telt nu nog meer omdat er wat te stemmen valt.

U kunt nog naar de voorlichting van de HDP of uw eigen bond.

Op internet circuleren ook enkele geschriften die een uitgebreide analyse geven

  • een artikel van luitenant-kolonel Pieters (Klik hier voor het artikel)
  • een uitgebreide analyse over de het arbeidsvoorwaardenakkoord (klik hier)

Kortom: als u lid bent van een bond ga vooral stemmen.

Nationale Politie

Vlak voor Prinsjesdag en net voor de acties in het weekend hebben de politiebonden een voorlopig akkoord gesloten met de Korpschef en de Minister van Justitie en Veiligheid.

Voor het volledige akkoord (klik hier)

Let wel de leden van de afzonderlijke politiebonden moeten nog met het resultaat instemmen. Onderstaand een vergelijking met het voorstel van Defensie.

 

Pensioenakkoord

Het had op Prinsjesdag zo mooi kunnen zijn maar het is er niet van gekomen. Werkgevers, werknemers en de minister zouden uiterlijk op Prinsjesdag tot een pensioenakkoord komen. Niet dus!!

De FNV heeft grote moeite met de individuele inrichting van het nieuwe pensioenstelsel. Voor jongeren is dit nieuwe stelsel alleen maar gunstig. Jongeren hoppen van baan naar baan en kunnen nu beter hun eigen pensioen financieel inrichten. Werknemers van middelbare leeftijd betalen het gelag omdat zij wel hun bijdrage aan het pensioen van de oudere generatie hebben gefinancierd, maar niet weten wie dan voor de aanvullende financiering van hun eigen pensioen gaat opdraaien.

Voorts is onduidelijk wat de pensioenleeftijd in 2024 wordt. Het CBS stelt dat eind oktober 2018 vast en het wordt in januari 2019 formeel bekend gemaakt.

Tenslotte zullen de pensioenfondsen eind oktober 2018 ook aangeven hoe zij ervoor staan en wat dat betekent voor de pensioenen in 2019 en 2020.